Annons
”Det behövs ett totalstopp för industrifisket”
Man i tröja.

Europaparlamentariker Jonas Sjöstedt (V) ser de ökade sillkvoterna i Östersjön som en effekt av att regeringen har gett efter för påtryckningar av industrin. Foto: Agnes Stuber

Debatt

”Det behövs ett totalstopp för industrifisket”

Sveriges regering har motarbetat EU-kommissionen i arbetet med att förhindra en kollaps av Östersjöns fiskebestånd. Det skriver Europaparlamentariker Jonas Sjöstedt (V) i en slutreplik till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

I en replik till min debattartikel om de ökade fiskekvoterna för strömming i Östersjön säger sig landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) vara bekymrad över hur Östersjön mår och läget för våra sill- och strömmingsbestånd. Frågan är då varför han och hans regering inte gör mer för att förbättra läget, i såväl EU-sammanhang som nationellt.

Det räcker inte att förespråka lite mindre industrifiske, som var den svenska regeringens linje i EU:s ministerråd. Det som behövs är ett totalstopp för industrifisket med stora trålare. Det behövs också ett totalstopp för foderfisket, som häpnadsväckande nog står för över 90 procent av allt fiske i Östersjön.

Peter Kullgren låter påskina att hans regering bidragit till att sänka fiskekvoterna i Östersjön, men faktum är att den svenska regeringen motarbetat EU-kommissionens förslag om att aktivera den så kallade nödbromsen för att hindra en total kollaps av fiskebeståndet i Östersjön.

Landsbygdsministern hävdar att om Sverige hade drivit på för ett totalstopp så hade man hamnat “vid sidan av” i EU-förhandlingarna, vilket hade lett till ännu högre fiskekvoter. Men som organisationen Baltic Waters påpekar så har andra länder tidigare röstat nej till föreslagna kvoter, så varför skulle Sverige inte kunna göra det?

Den svenska regeringen visar tyvärr gång på gång att den inte är att lita på när det gäller miljö- och klimatpolitik, vare sig på land eller till havs. Istället för att föra vidare arvet som ett land som visar vägen för renare luft och vatten står den svenska linjen numera för en total eftergift för kortsiktiga ekonomiska intressen.

Jonas Sjöstedt (V), EU-parlamentariker