”EU:s klimatpolitik begränsar skogsbruket”
Sverige håller på att förlora kontrollen över skogspolitiken till EU, vilket Socialdemokraternas industrivänliga falang inte borde gilla, skriver Tomas Brandberg som ställer upp i EU-valet för Sverigedemokraterna, i en replik till Heléne Fritzson (S).
I ett debattinlägg i Sveriges Natur den 28 mars gratulerar Heléne Fritzon (S) sig själv, Olof Palme och Margot Wallström till den miljöpolitik som Socialdemokraterna har fört de senaste decennierna. Jag måste säga att jag uppskattar hennes pragmatiska anslag och strävan efter gradvisa förbättringar, något jag gärna skriver under på. Men inget narrativ är ju komplett om det inte finns ett hot, i det här fallet bestående av lömska högerkrafter och ”SD-regeringen”.
Och jag kan stå till tjänst med uttrycka kritik mot Fit for 55, kommissionens klimatpaket som Fritzon hyllar som ”historiskt”. I en tid när EU borde fokusera på industrins och jordbrukets konkurrenskraft och ett synnerligen allvarligt säkerhetsläge så lägger politiken detta enorma ok på hela unionen, dess ekonomi, företagare och konsumenter.demokraterna en ny linje i denna fråga?
Sverige ligger på under en tusendel av de territoriella utsläppen av växthusgaser i världen och enligt Naturvårdsverkets statistik för 2022 tas nio tiondelar av dessa utsläpp upp av våra växande skogar. Därför är det märkligt att Sverige ska öka skogens upptag av koldioxid mer än andra EU-länder, det kommer att leda till att skogsbruket begränsas. Där har ni en av följderna av Fit for 55.
På köpet håller vi som nation steg för steg på att förlora kontrollen över skogspolitiken till EU, något som de flesta i Sverige sannolikt skulle motsätta sig. Jag tror inte att Socialdemokratins industrivänliga och landsbygdsnära falang gillar detta innerst inne.
EU:s andel av de globala utsläppen är förstås högre, men fortfarande mindre än en tiondel. Vi skulle alltså behöva zooma ut lite och fundera på hur Europas kunskapsnationer gör störst nytta. Rimligen är det genom att exportera kunskap, miljövänlig teknik och miljövänliga produkter till världsmarknaden, inte genom att byråkratisera sina ekonomier.
Tyvärr är Socialdemokraternas förflutna inte så storslaget som Heléne Fritzon försöker göra gällande. Sedan sent 1990-tal är hennes parti direkt ansvarigt för nedläggningen av varannan svensk kärnreaktor. Det innebär att det nu blir avsevärt svårare att snabbt elektrifiera industrin och trafiken.
För mindre än två år sedan skrev en representant för Socialdemokraternas delegation i EU-parlamentet uttryckligen att han inte kunde godkänna den nuvarande kärnkraftsgenerationen som hållbar. Har Socialdemokraterna en ny linje i denna fråga?
Miljöpolitik ska vara förankrad i verkligheten och vi har nyligen sett vad resultatet blir när detta misslyckas. Medan Heléne Fritzon summerade sin förträffliga miljöpolitik i sitt elfenbenstorn i EU-parlamentet så kastade belgiska bönder ägg på exakt denna byggnad i protest mot exakt denna politik.
Europeiska bönder brottas just med höga miljökrav och byråkrati som leder till dålig lönsamhet. Jag påminner om att Socialdemokraterna – till skillnad från Sverigedemokraternas ledamöter – röstade för Farm-to-fork, EU:s livsmedelsstrategi som lägger ytterligare bördor på lantbruket.
Det ni håller på med är att kväva europeisk industri och europeiskt lantbruk. Industrin reagerar med att diskret flytta sina fabriker till länder utanför EU (vad detta nu gör för nytta för miljön) men för lantbrukarnas del handlar det om att lägga ned verksamheten när lönsamheten blir för dålig. Livsverk slås i spillror.
Min uppfattning är att det är bättre att sätta upp rimliga mål från början, verkligheten kommer ju ändå ikapp förr eller senare. Fördelen med rimliga målsättningar är dessutom att man slipper driva Europas bönder till ruinens brant, vilket i sin tur minskar risken för gödselspridare utanför EU-parlamentet.
Tomas Brandberg (SD), ledamot av miljömålsberedningen och kandidat till Europaparlamentet.