Annons

Ordförande Beatrice Rindevall och generalsekreterare Karin Lexén. Foto: Jens Sølvberg.

Krönika

FN varnar Sverige

Det har aldrig varit viktigare att stå upp för fakta och vetenskap. Det gäller särskilt när den politiska debatten allt oftare frikopplas från fakta och i stället utgår från egna tyckanden. Det skriver Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall och generalsekreterare Karin Lexén.

Allt fler uttrycker vikten av att ”kalla en spade för en spade”. Det handlar om att hålla fast vid vad som är sant när vindar av desinformation och faktaresistens blåser och om att våga uttrycka sina åsikter i ett Sverige där det demokratiska utrymmet krymper.

När Michel Forst, FN:s specialrapportör för miljöförsvarare, besökte Sverige i mars i år uttryckte han djup oro över utvecklingen. Han varnade Sverige för att göra sig skyldigt till ”bestraffning, förföljelse eller trakasserier av miljöförsvarare som ägnar sig åt fredlig miljöprotest”. Det handlar om bemötandet av dem som ägnar sig åt fredliga miljöprotester och ifrågasättanden av opolitiska tjänstemän.

Det är allvarligt. Forst sa att händelserna kan utgöra avskräckande exempel för andra och att rätten att protestera i Sverige är hotad. ”Spaden” kan i det här sammanhanget utgöra en påminnelse om att fortsätta våga säga sina åsikter.

Läs också: Med Trump som president eskalerar klimatkrisen

Det är viktigare än någonsin att stå upp för fakta och vetenskap som grund för beslut. Det gäller särskilt när den politiska debatten allt oftare frikopplas från fakta och i stället utgår från egna tyckanden och retorik som trollar bort sanningen.

När organisationen OECD nyligen granskade Sveriges miljö- och klimatarbete konstaterade den att politiken går åt fel håll. Sveriges utsläpp ökar, liksom avverkningen i våra skogar och kalhyggesbruket har en negativ påverkan på den biologiska mångfalden.

I sin årliga rapport gjorde Klimatpolitiska rådet veckan därpå en liknande analys. Rådet konstaterade torrt att utsläppsminskningar uteblir och politik-
en brister i sina incitament.

Samtidigt är klimatförändringarnas effekter på skog och jordbruksmark redan här, med torka och översvämningar som allvarliga problem både hemma och utomlands. En samlad expertis anser att det finns gott om styrmedel och åtgärder, men anser att regeringen inte tar de beslut som behövs.

När regeringen fattar beslut om att lägga skattepengar på att göra fossila bränslen billigare konkurrensutsätter den samtidigt alternativen. Det blir jämförelsevis dyrare att köpa en vara som har tagits fram utan fossila bränslen, eller som har producerats utan kemiska bekämpningsmedel, och därmed svårare att bedriva hållbart skogs- eller lantbruk.

Läs också: Ohelig allians mot miljön

En vara som blir billigare på grund av fossila eller miljöförstörande subventioner har gjort de mer miljövänliga alternativen jämförelsevis dyrare.

Regeringens svar på OECD:s och Klimatpolitiska rådets rapporter visar, trots expertisens tydlighet, brist på insikt och vilja att agera inför den allvarliga situation vi står i. När exempelvis OECD framförde kritik om den svenska skogspolitiken svarade klimat- och miljöminister
Romina Pourmokhtari (L) undvikande.

Ministern hävdade att kritiken byggde på okunskap. Detta trots att granskningen föregåtts av grundliga intervjuer med och rapporter från svenska experter.

I en tid av flera hot mot vår säkerhet, behöver vi en regering som tar ansvar för vår frihet, trygghet, hälsa och framtid. Därför måste regeringen stötta aktörer och konsumenter att göra rätt, följa FN-principen att förorenaren ska betala och säkerställa varje medborgares demokratiska rättigheter.

I Naturskyddsföreningen kommer vi att fortsätta kämpa för en bättre framtid och för att vi ska kunna kalla en spade för en spade.