Igelkotten – försvarets bortglömda miljösymbol
De flesta förknippar Naturskyddsföreningen med pilgrimsfalken, men att igelkotten ska symbolisera Försvarsmaktens miljöarbete är det få som vet. Faktum med att det var länge sedan försvaret tog miljön till försvar.
Försvaret trumfar allt. Det framgick tydligt när regeringen i slutet av förra året beslutade om förenklade miljöprövningar för försvaret de kommande fem åren.
När Sveriges Natur ringde upp försvarshögkvarteret sades det dessutom rakt ut: ”Huvuduppgiften för Försvarsmakten är att försvara Sverige.” Hållbarhetsfrågor kommer i andra hand.
Ett förståeligt uttalande om Sverige hade varit i krig, men det är vi inte.
Om Försvarsmakten i sin upprustning bidrar till försämrad miljö och ökade klimatförändringar, vad finns då kvar att försvara i framtiden? Det borde ligga i såväl regeringens som Försvarsmaktens intresse att skydda miljön och verka för klimatomställning för att i längden ha ett mer hållbart samhälle att försvara.
Läs också: Försvaret brister i transparens
Liksom Naturskyddsföreningen har Försvarsmaktens miljöarbete ett djur som symbol. Pilgrimsfalken är ett med Naturskyddsföreningen. Igelkotten är inte lika förknippad med Försvarsmakten.
”Värt att försvara, värt att bevara”, lyder försvarets slogan för igelkotten och miljö från 1992 då myndigheten publicerade broschyren Försvaret för miljön. Igelkotten ska symbolisera ”ett uthålligt försvar som tar ansvar för den miljöpåverkan som verksamheten orsakar”, skriver Försvarsmakten på sin webbplats.
Igelkotten är rödlistad. År 2020 bedömde Artdatabanken att arten var nära hotad. Det fanns 30 000 igelkottar i landet, en minskning med 40 procent sedan 1998.
Läs också: Stora kunskapsluckor om igelkotten
Enligt Artdatabanken är landskapsförändring, ökad biltrafik och spridning av miljögifter några av orsakerna till att vi ser allt färre igelkottar i Sverige. Hur många värnpliktiga får information om igelkotten och de hot som bland annat Försvarsmakten utgör mot den?
Som Sveriges Natur har kunnat visa står det i Försvarsmaktens miljöhandbok från 2020 att en hållbarhetschef ska leda ”och utveckla det strategiska miljöarbetet inom Försvarsmakten samt Försvarsmaktens internationella miljösamarbete”. Men sedan tre år finns ingen sådan chef.
Tidigare fanns det även en miljöchef, men nu har båda rollerna rationaliserats bort. Viktigast är i stället att försvaret ska få så snabba miljöprövningar som möjligt även om det kan utgöra ett hot mot vår miljö, klimatet och utsatta arter, som igelkotten.