Annons
Inför COP 29: ”Framtiden känns allt farligare”

Ordförande Beatrice Rindevall och generalsekreterare Karin Lexén. Foto: Jens Sølvberg.

Krönika

Inför COP 29: ”Framtiden känns allt farligare”

Samtidigt som COP 29 inleds i Azerbajdzjan känns klimatpolitiken i Sverige allt märkligare. Det skriver Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén och ordförande Beatrice Rindevall. De hoppas att årets klimatmöte ska leda till faktiskt handling.

Naturkatastrofer avlöser varandra i världen, medan glappet mellan verkligheten och politiken här hemma känns allt märkligare. Samtidigt som forskare och experter som Johan Rockström rapporterar att klimatförändringarna går fortare än vad några klimatmodeller kunnat förutse, väljer regeringen att minska miljö- och klimatbudgeten med flera miljarder.

Samtidigt som översvämningar härjar i Europa aviserar regeringen 11 nya miljarder i sänkta bränsleskatter. När bränder hotar Amazonas kommer beskedet att flygskatten ska skrotas.

Framtiden känns allt farligare, och därför är det inte konstigt att många känner frustration och oro. Det är naturligt att frustrationen växer när tydliga fakta inte leder till de beslut som krävs för att minska utsläppen och öka omställningstakten. Inte minst då lösningarna är så nära till hands.

Sverige måste visa vägen för klimatomställningen

Skogen är en fantastisk kolsänka, och det finns konkreta förslag på hur den kan öka markant med minskad avverkning och naturnära skogsbruk. Hållbara transporter, energieffektivisering, förnybar el, smart resursanvändning och konsumtion inom planetens gränser finns inom räckhåll.

Sverige kan och bör visa att rättvis klimatomställning är möjlig, inte minst i det globala samarbete som klimatfrågan kräver. I dagarna inleds klimattoppmötet COP 29 i Azerbajdzjan där världen samlas för att diskutera lösningar.

Överenskommelsen från COP 28 måste förverkligas

Läget är kritiskt och de nuvarande åtagandena är otillräckliga, vilket bekräftades av den globala översynen av ländernas klimatplaner och utsläppsminskningar, Global Stocktake, som presenterades på COP 28 förra året. Då beslutade länderna att på ett rättvist sätt fasa ut fossila bränslen, tredubbla kapaciteten av förnybar energi och fördubbla energieffektiviteten till 2030.

Nu måste överenskommelsen snabbt omsättas i handling. För att göra det behövs skarpa beslut och tydliga åtaganden. Den viktigaste frågan på bordet vid det här årets förhandling är hur ett nytt finansieringsmål ska struktureras och uppnås. Vi på Naturskyddsföreningen kommer att vara på plats och driva på för att den rika världen ska bidra med minst 1 000 miljarder amerikanska dollar per år i klimatfinansiering till utvecklingsländerna fram till 2030.

Låt engagemang leda vägen framåt

Ett intensivt arbete fortsätter och vi ger inte upp. Naturskyddsföreningen finns i varje region och nästan varje kommun, och på riksnivå jobbar vi både nationellt och internationellt. Tillsammans samlar vi fler medlemmar än vad Tidöpartierna och Socialdemokraterna gör tillsammans – och vår kraft kan förändra.

När framtiden känns osäker och politiken inte levererar gäller det att få utlopp för frustrationen. Om du inte redan engagerar dig kan du i Naturskyddsföreningen driva på för politisk förändring lokalt, kavla upp ärmarna och jobba konkret exempelvis med naturrestaurering, eller delta i aktiviteter för att lära dig något nytt.

Inte minst viktigt är att hitta likasinnade och känna att vi är starkare tillsammans. Varmt välkommen att engagera dig – och tack till dig som redan gör det.