”KD har motarbetat mer ambitiös miljöpolitik”
Framtidsfrågor om som miljö och klimat tycks inte vara prioriterade för Kristdemokraterna. Det skriver Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl och generalsekreterare Karin Lexén i en replik på en debattartikel inför valet den 11 september.
I den debattartikel på Sveriges Natur den 22 augusti 2022 skyller Kjell-Arne Ottosson, miljöpolitisk talesperson för Kristdemokraterna (KD), partiets dåliga resultat i föreningens granskning på att vi ställt fel frågor och för fram att Naturskyddsföreningen inte sitter på facit för vad som är en bra miljöpolitik. Något facit finns naturligtvis inte.
Naturskyddsföreningen utgår däremot från sakkunskap, forskning och våra 200 000 medlemmars prioriteringar om vilken omställning som krävs – och hur vi kan nå dit – när vi formulerar våra förslag. De 22 förslag vi presenterar inför nästa mandatperiod spänner över en bredd av det miljöpolitiska området.
Det är oroande och förvånande att KD bara ställer sig bakom 5 av 22 förslag. Det är ett rejält tapp från de 12 av 18 förslag som partiet stod bakom inför förra valet.
En genomgång av partiernas valmanifest visar också att frågor om klimat och miljö lyser med sin frånvaro i KD:s valmanifest. Den bild som träder fram är att dessa avgörande framtidsfrågor inte tycks vara prioriterade för partiet.
Vår granskning av mandatperioden som gått visar dessutom att KD i många fall har motarbetat en mer ambitiös miljöpolitik. Ottosson påstår att frågorna i enkäten är försåtliga och lyfter som exempel frågeställningen ”Genomför en genomgripande skattereform som tydligt styr mot miljömålen”. Vi vill därför påminna Kjell-Arne Ottoson om att de miljömål som vi hänvisar till i enkäten är beslutade av Sveriges riksdag.
Det finns en stor potential att genom skattesystemet styra bort från miljöskadlig verksamhet och främja en hållbar sådan. Detta är en åtgärd som gynnar företag i framkant i omställningen och privatpersoner som vill att det ska vara lätt att göra rätt.
Vi har svårt att se varför en fråga om hur ett viktigt verktyg i statens verktygslåda kan användas för att uppnå beslutade riksdagsmål är försåtlig?
Vi är helt överens med Kjell-Arne Ottosson om att människor inte ska tvingas tillbaka till grottan. Men vi menar att det är dags att ta ansvar för vår planet och dess invånare såväl i nutid som i framtid.
Välmående samhällen och en god ekonomi måste därför utvecklas inom de ramar som ekosystemen sätter. Vi är övertygade om att en ambitiös miljöpolitik är förenlig med välfärd och ett gott liv för människor. Det kräver dock en politik som drivs av helhetstänk, långsiktighet och ansvarstagande.
Vi hoppas att KD, i stället för att misstänkliggöra oss på märkliga grunder, möter oss i en seriös dialog om hur vi bäst säkrar en trygg framtid för våra barn och barnbarn.
Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen
Karin Lexén, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen