Med Trump som president eskalerar klimatkrisen

Ordförande Beatrice Rindevall och generalsekreterare Karin Lexén. Foto: Jens Sølvberg.

Med Trump som president eskalerar klimatkrisen

När Donald Trump nu tillträder som president står inte bara demokrati och mänskliga rättigheter på spel, utan även klimatet och vår planet. Det skriver Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall och generalsekreterare Karin Lexén.

Los Angeles är omgärdat av ett brinnande inferno. Klimatförändringarna har lagt grunden för bränderna som påverkar tusentals människors liv och hem.

Ohållbar vattenanvändning och försummad klimatanpassning försvårar räddningsarbetet avsevärt. Avgående president Joe Biden har sagt att händelserna i Los Angeles visar att klimatförändringen är verklig, vilket de flesta av oss inte behövde en Armageddonvideo från ett reality-Hollywood för att inse.

Förutom de många människor som mist livet har tusentals hus brunnit ner, många oförsäkrade. Kostnaden beräknas i skrivande stund till 1 500 miljarder kronor, vilket är lika mycket som den svenska statsbudgeten.

Det ger en tydlig bild av klimatförändringens pris, inte i framtiden, utan i dag. Låt oss hoppas att det kan katalysera en bred insikt om kostnaden vi betalar för att inte agera.

Men USA har valt Donald Trump till president – igen. En president som vill öka utvinningen av fossila bränslen och dra sig ur Parisavtalet.

Med Trump riskerar demokratin att monteras ner och antalet konflikter i världen att öka. Han är själva sinnebilden för fake news och egenintresse.

Med Trump som president riskerar klimatkrisen att eskalera samtidigt som sårbarheten på grund av havererade ekosystem, minskad tillit, ökad polarisering och djupare orättvisor kommer att öka drastiskt.

Blickarna riktas nu mot EU som får ett ännu tyngre ansvar att axla. Mitt emellan de amerikanska, ryska och kinesiska intressena måste EU stå stadigt och slåss för demokrati, mänskliga rättigheter och genomförande av globala klimat- och miljöavtal. Europa måste vara en plats där vi kan behålla tilliten till fakta och verka för en bättre framtid.

Det kommer inte att ske av sig självt. Också i Europa blåser snåla nationalistiska vindar som hotar vrida klockan tillbaka för viktiga miljöbeslut och bidra till nya beslut som ytterligare underminerar naturvård och klimatpolitik. Också i Europa minskar det civila samhällets utrymme.

Civilsamhället och den europeiska miljörörelsen är en mycket viktig kraft för att försvara miljö, hälsa, demokrati, välfärd och en tryggare framtid. Vi arbetar tillsammans genom paraplyorganisationen European Environmental Bureau och flera andra nätverk.

Förra året lyckades miljöorganisationerna tillsammans med andra miljövänliga krafter slutligen säkra naturrestaureringsförordningen, trots kraftfullt motstånd. Inte minst från den svenska regeringen.

Och vi fortsätter kämpa. För levande hav, för totalförbud mot PFAS, för reformering mot en hållbar skogs- och jordbrukspolitik, för en progressiv klimatpolitik och för ett demokratiskt samhälle med ett levande och starkt civilsamhälle.

När klimatförändringarna i allt större utsträckning påverkar infrastruktur och ekonomi borde det bli en vändpunkt som får ekonomier att omvärdera business as usual. Hållbarhet måste bli huvudspår. Vi hoppas att ni kämpar vidare med oss för en ny riktning 2025.