”Samerna har en central roll i miljödebatten”
Samernas rättigheter, kultur och traditioner är viktiga i arbetet med klimatomställning och skydd av biologisk mångfald. Därför är det också viktigt att lyfta detta urfolks rättigheter i tidningen Sveriges Natur, skriver chefredaktör Erik Halkjaer.
Tack Börje Andersson för din replik på min ledare Gör samernas röster hörda i Sveriges Natur 5-2024, och kul att du gillar tidningen.
Jag anser att samernas roll i klimatomställningen är central för miljödebatten. Samerna är inte bara ett nationellt minoritetsfolk utan också Europas enda urfolk, erkänt av EU.
Just med tanke på att vi behöver skydda och bevara den biologiska mångfalden, verka för en klimatomställning som vi alla är en del av på lika villkor och samtidigt värna de mänskliga rättigheterna är det av största vikt att uppmärksamma vikten av vi alla också tar hänsyn till samernas rättigheter, kultur och traditioner i detta arbete.
Du specificerar samerna till ” de renägande samerna, samebyarna”, och beskriver dem som en exklusiv minoritet. Det är en snäv definition som har rätt lite att göra med det jag skriver om i ledaren.
Själv definierar jag samerna såsom Sametinget definierar gruppen, det vill säga alla dem som vuxit upp i ett hem där det talas samiska eller om de som har far- och/eller morföräldrar som talat eller talar samiska. Dessa personer är långt fler än de som är renägare eller organiserade i samebyar.
Vi på Sveriges Natur kommer, precis som vi gjort tidigare, fortsätta göra samerna hörda i vår fortsatta bevakning av till exempel skogsbruk, exploatering av mineral, utbyggnad av vindkraft, artbevarande och andra frågor som berör även samerna. Bland sentida publiceringar är det värt att nämna till exempel Så blir renarna skogsstridens offer, Striden om gruvan i Kallak och Fastighetsverkets skogsmissbruk.
Min ledare har väckt en del reaktioner bland läsare och medlemmar. En som hade en annan syn på ämnet skrev till exempel så här: ”Jag blev så glad när jag öppnade det senaste numret av Sveriges Natur. Så härligt att läsa text av en som verkligen satt sig in i vår historia. Stort tack! Gijtto!”
Enligt Naturskyddsföreningens policy för tidningen ska den bland annat ”… bjuda på en diskussion som möjliggör för medlemmen dels att hävda föreningens ställningstaganden, dels att praktiskt verka för en hållbar utveckling. Tidningen ska ha en central plats i miljödebatten… ”.
Naturskyddsföreningen är en stor rikstäckande förening med många olika medlemmar. Det är fint att Sveriges Natur kan bidra till debatt även inom föreningen.
Erik Halkjaer, chefredaktör och ansvarig utgivare för Sveriges Natur
Läs också tidigare debatt om samer och klimatomställningen:
Grön kolonialism i omställningens namn
”Det duger inte att stå bredvid och titta på”