
Sveriges Naturs chefredaktör, Erik Halkjaer. Bild: Jonas Malmström.
Spara inte på journalistiken
I och med Naturskyddsföreningens omorganisering och besparingar kan även medlemstidningen Sveriges Natur behöva spara. Chefredaktör Erik Halkjaer hoppas på en diskussion om tidningens framtida utveckling.
Besparingskraven har dragit in. Naturskyddsföreningen ska spara 12 miljoner kronor och 17 personer har varslats på rikskansliet. Den 13 år gamla skolverksamheten läggs ner och telemarketingen, alltså värvning av medlemmar och givare på telefon, läggs ut på entreprenad.
Med tanke på omvärldsläget kanske detta inte kommer som en överraskning. Naturskyddsföreningens institutionella stöd minskar och insamlingen beräknas bromsa in. Samtidigt är föreningens ekonomi på intet vis dålig. Kapital finns, antalet medlemmar är relativt stabilt och givarna fortsätter att ge, men i mindre omfattning.
På riksstämman i juni i år kommer frågan om hur föreningens pengar förvaltas diskuteras. Frågor om vad som borde prioriteras över annat och ifall ledning och styrelse har agerat rätt eller fel kommer att ställas. Så fungerar en folkrörelse.
Även Sveriges Natur kan behöva spara. Det har vridits och vänts på förslag, och i skrivande stund vet vi inte än på vilket sätt eller i vilken omfattning. Vi ser just nu över olika alternativ och för diskussioner med styrelsen om vad som är bästa vägen framåt. Vi hoppas kunna fortsätta ge ut fem nummer per år, men det finns en risk att vi kommer behöva ge ut en tunnare tidning från och med nästa år.
Det är så klart tråkigt för en chefredaktör och ansvarig utgivare för en anrik och uppskattad tidning att behöva strama åt, men att trycka och dela ut tidning blir allt dyrare. Journalistik kostar pengar, men är ur demokratisk synvinkel värd att satsa på.
Pressfriheten begränsas världen över och demokrati med allt vad yttrande- och organisationsfrihet heter är på reträtt. Även i Sverige märker vi av detta.
Det kan då vara bra att påminna om civilsamhällets roll också för den fria journalistiken. Sveriges Naturs historia är full av avslöjande och viktig journalistik, inte bara för Naturskyddsföreningens medlemmar utan också för en bred allmänhet.
Det är inte heller någon slump att tidningens upplaga inte har varit så stor sedan 1996, eller att räckvidden de senaste elva åren ökat med nästan en fjärdedel. Sveriges Naturs oberoende journalistik är ett av föreningens starkaste varumärken.
Med Sveriges Natur drar Naturskyddsföreningen sitt strå till stacken för en fri och oberoende press. En slant må behöva sparas nu, men på längre sikt är det inte en god idé att spara på journalistik. Frågan är snarare hur Sveriges Natur ska utvecklas.