Stadig framgång för ekobananer
Ekologiska bananer har blivit bättre, billigare och betydligt lättare att få tag på. Men än är 99 av 100 bananer i svenska butiker odlade på stora plantager med hög miljöbelastning.
Ekologiska bananer har blivit bättre, billigare och betydligt lättare att få tag på. Men än är 99 av 100 bananer i svenska butiker odlade på stora plantager med hög miljöbelastning.
I höstas höll Vänern på att svämma över alla bräddar. Då blev sjön synlig, fick rubriker. Annars är detta mäktiga stycke svensk natur märkvärdigt undflyende och anonymt. Joar Tiberg har gjort ett försök att få syn på Vänern.
Idéer åldras. Somliga med värdighet, andra utan. Idéer om miljön är inget undantag.
Allt fler vardagsföremål innehåller kretskort med bromerade flamskyddsmedel. De farligaste typerna skulle avvecklas snabbt, bestämde riksdagen 1991. Tio år senare vet den ansvariga myndigheten inte ens om användningen ökar eller minskar.
De är oansenliga och håller sig oftast osynliga. Men de är viktiga. Om sorkarna försvinner blir våra skogar tystare och tommare. Det är just vad som tycks vara på väg att hända.
I vinterväder som får även erfaret fjällfolk att stanna i stugvärmen söker sig Lennart Forsling ut på snövidderna för att måla. Målet är att väcka något hos stadsmänniskan.
I ledaren i Sveriges Natur nr 6 förra året skrivs att Svenska Jägareförbundet ”ger efter för skjutglädje” samt att Jägareförbundet ”hemfaller åt populism som spelar rovdjurshatarna i händerna”.
År 1991 fattade riksdagen beslut om de bromerade flamskyddsmedlen. Användningen skulle begränsas. De farligaste sorterna skulle avvecklas snabbt.
Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna är namnet på ett gigantiskt bokprojekt som nu sätts igång hos ArtDatabanken i Uppsala.
Tallbitens ankomst till Runmarö föranleder Fredrik Sjöberg att försöka kora skogens dummaste djur. Konkurrensen visar sig vara knivskarp.