Vart ska isbjörnen ta vägen?
I Arktis är klimatförändringarna redan tydliga. Medeltemperaturen i Arktis har stigit nästan dubbelt så mycket som det globala medelvärdet. Om hundra år kan det vara Läs mer…
I Arktis är klimatförändringarna redan tydliga. Medeltemperaturen i Arktis har stigit nästan dubbelt så mycket som det globala medelvärdet. Om hundra år kan det vara Läs mer…
SKOG * Naturskogen i Havsvalladalen, den största i södra Sverige, saknar fortfarande skydd. Ännu vilar dock motor-sågarna. Förhandlingar pågår och SNF bevakar och driver på.
En ny rapport från brittiska Birdlife International visar att 43 procent av Europas fågelarter är hotade. 226 fågelarter betecknas som särskilt hotade. Många minskar drastiskt Läs mer…
VINKLAT * Efter fem år med miljöbalken går drevet från industrin, bort med jobbiga krav och regler. Nu måste lagstiftarna hålla emot kraven på demontering av miljölagstiftningen.
Den svenska lodjursstammen växer i dag, men detta tycks inte minska mängden småvilt i skogen. I stället är det räven som får stryka på foten, Läs mer…
UPPDRAGET * I Skövde Naturskyddsförening är det lätt att vara nyfiken på naturen. Sedan flera år anordnas studiecirkelträffar ute i närnaturen, året runt.
Den biologiska mångfalden gynnas av ekologiskt jordbruk, det slås fast av brittiska Royal Society for the Protection of Birds som analyserat 76 forskarstudier och funnit Läs mer…
MÅNGFALD * Nu satsas statliga pengar på kommunal naturvård. 300 miljoner spenderas under tre år bland annat på kommunala reservat, naturinformation och restaurering av hagmarker.
Ett sjätte sinne? Och ett sjunde och åttonde? Ja, i djurriket är sinnena många. Här finns fiskar som jagar med el, havssköldpaddor med inbyggd kompass och insekter med eget sinne för skogsbränder.
MILJÖRÄTT * Rätten för miljö-organisationer att föra talan i miljömål i domstolarna har utvärderats. Nu föreslås en utvidgad talerätt, kanske även i planärenden.