En skärva att älska
Om man lär känna eller får sköta en lagom stor del natur, blir den både begriplig och älskad. Eva-Lena Neiman läser om människor som berättar om »sin« natur och tipsar om böcker som visar vägen.
Om man lär känna eller får sköta en lagom stor del natur, blir den både begriplig och älskad. Eva-Lena Neiman läser om människor som berättar om »sin« natur och tipsar om böcker som visar vägen.
NATURVÅRD * Kommersiellt missbruk av allemansrätten är inget stort problem, enligt en utredning från Naturvårdsverket. Därför vill verket inte heller föreslå några inskränkningar i allas vår rätt att fritt vistas i naturen.
Utan friska hav, levande jordar och rika skogar skulle snart också jobben tyna och ekonomin krisa. Men miljöpolitik i valrörelsetappning blir lätt för kortsiktig. Nu borde det dock finnas plats för miljön i politiken.
ENERGI * Varje år slängs 200 000 lampor i glasåtervinningen, där de kvicksilverhaltiga lamporna inte hör hemma. Naturskyddsföreningen hävdar i ett utspel att det inte Läs mer…
Kärleksfotograf kallar hon sig, Tammy Bergström. Drivkraften är kärleken till djuren och det spelar ingen roll om de är vanliga eller har lite dåligt rykte. Som fiskmåsar.
KEMIKALIER * EU-parlamentet har röstat igenom ett förbud för fosfater i tvättmedel och maskindiskmedel inom unionen. Beslutet innebär en gräns på 0,5 procent fosfat i Läs mer…
Varför slänga laxskinnet i komposten när det kan bli en vacker väst? Lotta Rahme brinner för hållbar skinngarvning och sömnad. Hon för vidare tekniker från urfolk som ainu, indianer, inuiter och samer.
MILJÖRÄTT * Den fjällnära skogen i Änokdeltat får stå kvar efter att Naturskyddsföreningen vunnit en principiellt viktig seger i domstol mot skogstyrelsen, som sagt ja till avverkningen.
Vacker och hemlighetsfull. Alfågeln har alltid varit en doldis, trots miljoner övervintrare i Östersjön. Nu minskar bestånden snabbt och drastiskt, kanske på grund av klimatförändringar.
MÅNGFALD * Rätt placerade är vindkraftverk är inte farliga för fåglar och fladdermöss. Den slutsatsen dras i en ny rapport från Naturvårdsverket och Energimyndigheten som bygger på en omfattande sammanställning av forskningen inom området.