Utgåva 1-2025
Den tyska skogsmodellen
I ett varmare klimat växer intresset för nya skogsbruksmetoder i Tyskland. Här är granplantering och kalhyggen på väg bort. Sveriges Natur åkte till Lübeck för att spana in såväl naturnära som traditionellt skogsbruk.
Martina Erikssons miljösmarta hus
Det började med ett tält på en vindpinad norsk ö. Och inspiration från de gamla svenska parstugorna. Arkitekten Martina Eriksson ritar trähus som är miljösmarta utan massor av teknik.
Byggstart för omstritt slutförvar
Den 15 januari sattes spaden i marken för bygget av ett svenskt slutförvar för 12 000 ton kärnavfall i Forsmark. Förvarsmetoden är omstridd, men i Finland är ett liknande bygge snart klart och redo för användning om ett år.
Äldre kost ger nytt mattänk
Äldre tiders kosthållning kan lära oss att äta mer hållbart i framtiden. Matkult.se ger kunskap om matkulturen i Sverige förr – och inspiration till nytt mattänk.
De jobbar för en ny syn på kläder
Intresset för att köpa begagnat växer i Sverige, men vi är fortfarande långt från att uppnå en hållbar klädkonsumtion. Möt tre eldsjälar som är proffs på att förlänga livet på kläder och textil.
Förbjudet att kasta tyg i soporna – så ska du göra
Sedan den 1 januari i år är det olagligt att slänga textil i soporna. Men det är fortfarande osäkert vad som ska hända med det insamlade materialet.
Kampen i isriket
På få andra platser i världen syns effekterna av klimatförändringarna så mycket som på Svalbard. För övärldens alla arter är varje dag en kamp för att anpassa sig till krympande isar och mindre snötäcke.
Fåglarna som dyker upp om vintern
Så ska tång bli framtidens mat
Utefter Bohusläns kust skördas tång och sjöpung i jakt på hållbara alternativ. Nu hoppas såväl företagare som forskare på att få se mer av havets okända mat på tallriken.