Annons

Om vita fläckar och Mysteriernas Mysterium

Det är svårt att se en flugsnappare i ögonen. Den sitter sällan stilla, och om man för en sekund ändå lyckas möta den ansikte mot ansikte är det inte ögonen utan fläcken i pannan som fångar blicken och blir synfältets medelpunkt.

Tomma burar på Brattö

Åke Holm i Hamburgsund använder salt sill för att locka ut havskräftorna ur gångarna i bottenleran. Men de blir färre och färre. ”Döda havet”, säger han.

Där fjällkedjan slutar

Om den svenska fjällryggen har en svanskota, så är det nog Tandövarden. Sveriges sydligaste fjäll ligger i höjd med Gävle. Jan Sundfeldt har följt mjuka stigar till toppen, 774,5 meter över havet.

Med ord som doftar skog

Det går ett doftspår genom Kerstin Ekmans författarskap. En vittring som må bli svagare i vissa böcker, men som alltid kommer tillbaka. Det luktar skog.

Det är inte korna som är galna

Först som sist: det är inte korna som är galna. Det var inte deras påhitt att äta mjöl av döda artfränder eller åka lastbil kors och tvärs genom Europa.

Högt miljöpris för billig bukett

Tio blandade blommor för en femtiolapp. Röda rosor, gula gerbera, vita nejlikor och orkidéer som kommit hit med lastbil från de holländska blomsterauktionerna. De är fläckfria. Perfekta. Men den kemiskt framdrivna blomman är en industriprodukt som skadar vår miljö och hälsan hos odlarna.

Skogsskydd i sakta mak

Nu satsar staten hundratals friska miljoner för att skydda värdefulla skogar. Tempot höjs, men länen jobbar fortfarande för långsamt för att målet ska nås. I några län går det rent av långsammare än förr. Värst är det på Gotland.

Miljöpolitik utan plats för folket

Svensk miljöpolitik är toppstyrd och starkt inriktad på tekniska lösningar. Den ger inget utrymme för engagerade medborgare. Därför minskar miljöengagemanget trots att miljökrisen förvärras, menar statsvetaren Victor Galaz R och miljöpartisten Jerker Thorsell.

Utvecklingens offer – vem står i tur?

En tysk vän berättade att galna-ko-sjukan har chockat människor i Europa och fått dem att fundera över sina osäkra liv. Vi blir mer och mer beroende av storskaliga system – till exempel den så kallade marknadsekonomin, som gör att vi inte längre vet var eller hur vår mat produceras.