Skogssjöar läcker koldioxid

De nordliga barrskogarna är stora kolsänkor, viktiga för jordens klimat. De innehåller 20 procent av allt kol på planeten. Nytt är dock att skogslandskapets sjöar Läs mer…

Samråd om glesbygdsmiljoner

UPPDRAGET * Ylva Grudd arbetar sedan juni 2005 med att förbereda SNF inför EUs nya landsbygdsutvecklingsprogram, LBU. Nya möjligheter öppnas och föreningen kan få en ny roll i glesbygdsfrågorna.

Laxar orkar inte fram

Sjuttio procent av de laxar som vandrar uppför reglerade älvar för att leka kommer aldrig fram. De hindras av kraftverken. Peter Rivinoja vid SLU i Läs mer…

Lek och fika i naturen

BARN * Lättillgängligt, lagom långa träffar och så fika förstås. Det är receptet för Natursnokarnas framgångar i Askersund. Mellan 30 och 40 personer brukar det vara på träffarna.

Inavel bland fjällrävar

De skandinaviska fjällrävarna är uppdelade i fyra genetiskt skilda populationer i olika delar av fjällkedjan. Det visar Love Dalén i en avhandling i från Stockholms Läs mer…

Blodstänkt teak från Burma

SKOG * Militärdiktaturen i Burma skövlar de sista kvarvarande teakskogarna med brutala metoder. Miljöaktivister i landet försöker dokumentera övergrepp och skövling.

Kunglig taffel

Peter Rosén hade en riktig lyckad dag i bergen norr om Trondheim i slutet av januari. Bara tjugotalet meter från gömslet kunde han följa två Läs mer…

Orättvisa reseavdrag

RESOR * Dagens skatteavdrag för resor till och från jobbet gynnar bilresande. Den som gör avdrag för bil får dra av ett bestämt belopp per Läs mer…

Bokprojekt som gått i hamn

Denna gång har vår bokredaktör Eva-Lena Neiman
botaniserat bland böcker som skapats i olika projekt. Hon fann, lite överraskande, smittsam entusiasm och höga ambitioner.

20 år sen Tjernobyl

ENERGI * En del svenskar har nästan glömt. Andra minns de sista dagarna i april för 20 år sedan med kristallklar skärpa.