Bakterier som lever av solljus
I världshaven finns bakterier med ett ljusfångande pigment som gör att de kan utnyttja solljuset för sin tillväxt, en enklare form av fotosyntes. Forskare vid Läs mer…
I världshaven finns bakterier med ett ljusfångande pigment som gör att de kan utnyttja solljuset för sin tillväxt, en enklare form av fotosyntes. Forskare vid Läs mer…
NATUR * Minst 136 ängar runt om i landet hävdas av Naturskyddsföreningens ideella krafter, en ökning med 13 procent sedan år 2000. Detta visas av Läs mer…
Många av odlingslandskapets fåglar har minskat kraftigt i antal. Mellan 1970 och 2001 mer än halverades exempelvis antalet storspovar, skogsduvor, sånglärkor och stenskvättor, enligt en Läs mer…
MILJÖRÄTT?Planer på kalkbrytning i Gotlands sista kvarvarande skogs¬alvar upprör Naturskyddsföreningen på Gotland.
NÄR TUSSILAGONS SOL GÅR UPP i dikeskanten bär nog många av oss på ett invärtes leende. Generationer svenskar har fått sin första närkontakt med naturen Läs mer…
VINKLAT * Den planerade neutronforskningsanläggningen ESS i Lund kommer att använda många ton miljöfarliga tungmetaller. Det är inte acceptabelt, skriver Linda Birkedal
ordförande i Lundabygdens Naturvårdsförening i en krönika.
I början sörjde Fredrik Sjöberg det försvinnande landskapet på Runmarö. Två decennier senare ser han naturens snabba förändring med andra ögon. Som den där morgonen då bävern dök upp ur vassen.
UPPDRAGET * Extrabreda parkeringsplatser för stadsjeepar i stället för värdefull tätortsnära våtmark. Jönköpingskretsen vill bevara fågelrika Rocksjön som ligger mitt i stan.
Eva-Lena Neiman har letat fram böcker som befriar Linné från hundralapparna och tar honom tillbaka, inte bara till naturen, utan också till kulturen.
TRAFIK * Etanolboomens baksida är storskaliga plantager i Syd med dåliga arbetsvillkor och stor miljöpåverkan. Går det att producera biodrivmedel på ett hållbart sätt?