Annons

Falken flyger igen

När Naturskyddsföreningen började jobba med pilgrimsfalk var arten nära utrotning i Sverige. I dag är arten inte bara symbol för föreningen utan också för att miljöarbete lönar sig.

Grönskande skärgårdsidyll

PLATSEN * En grönskande skärgårdsö med rödmålade stugor är en av föreningens pärlor, tillgänglig för medlemmarna att hyra. Anna Lindhagen köpte in ön 1930 för att bevara ett stycke skärgårdsnatur till eftervärlden.

Hundra år av envishet

LEDARE * Det förtroendekapital som generationer av idealister byggt upp under 100 år består inte av luftfyllda hedgefonder utan av konkret och envist förändringsarbete.

Idéer som förändrar

Jubileumsboken Hundra år av envishet berättar om idéerna som förändrade Sverige under det gångna seklet. Men den presenterar lika självklart nya tankar och grepp för att möta vår tids miljöproblem.

Återblickar 1930-1949

Transportarbetarförbundet, Automobilklubben och till och med Köpmannaförbundet sällar sig 1931 till den kritik mot anskrämlig vägreklam som Naturskyddsföreningen engagerat sig i. 1931 finns en kvinna Läs mer…

Fönster på holken

EKO * Hur farligt är det med kvicksilvret i lågenergilamporna? Och behöver fåglarna fönster på holken?

EU lägger korten på bordet

EU-kommissionen har presenterat sin förhandlingsstrategi inför klimatmötet i Köpenhamn. Ambitionen är att i-länderna ska nå minst 30 procent minskade utsläpp till 2020. Fördelningen av bördan Läs mer…

Svårt för Kenya att hänga med

– Det är svårt att förstå förhandlingsprocessen, säger John Mutunga, ordförande för den kenyanska organisationen Climate Change Foundation och för första gången på plats vid Läs mer…

Larssons egen lag

PORTRÄTTET * Erik Larsson kallar sig själv ”monogam” – gillar han något håller han fast vid det. Fyrtio år blev det på Naturskyddsföreningen, varav tjugofem som redaktör för Sveriges Natur.