Igelkott i hettan
EKO * Är tidning på nätet eller på papper bäst för miljön? Var det rätt att mata igelkotten i värmen?
Det är några av frågorna som vi svarar på i detta nummer.
EKO * Är tidning på nätet eller på papper bäst för miljön? Var det rätt att mata igelkotten i värmen?
Det är några av frågorna som vi svarar på i detta nummer.
FÖRENINGEN * Var kommer Naturskyddsföreningens pengar ifrån? Medlemsavgifterna svarar för 23 procent av inkomsterna. Insamlingar, licenser och bidrag är också viktiga inkomstkällor. Sponsring och företagssamarbeten är relativt nya tillskott.
Klimatförändringarna har redan gått så långt att vi allvarligt måste tänka på anpassning. Alla fakta talar ju för att det är värre än vad man hittills trott. Det anser Annika Carlsson-Kanyama som forskat länge i ämnet.
ENERGI * Nyligen lämnade Naturskyddsföreningen in ett förslag till FNs klimatförhandlingar om ett garantiprissystem för leveranser av förnybar energi i fattiga länder.
När bidöden slår till kollapsar bisamhällena. Den mystiska epidemin har orsakat massdöd i stora delar av världen, och även i Sverige dör allt fler honungsbin. Sveriges Natur har besökt Lasse Ahlström, en av de drabbade biodlarna.
ENERGI Nu ansöker Svensk kärnbränslehantering AB (SKB) om att få börja bygga en anläggning för slutförvar av kärnavfall i Forsmark. Ansökan borde stoppas, anser Johan Swahn, kanslichef i föreningen Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG).
Vad skulle hända om alla skogens olika värden kunde mötas och mätas? Om råvara och förlust kunde mätas med samma mått?
ENERGI * Det hade gått nästan 25 år sedan olyckan i Tjernobyl när de japanska kärnkraftverken drabbades. Till Tjernobyl åker numera tusentals turister för att uppleva tystnaden i den övergivna spökstaden.
Nyskapade lövskogar vid Dalälven ska ge den vitryggiga hackspetten en chans att komma tillbaka. Projektet är ett ovanligt samarbete mellan Naturskyddsföreningen och skogsbolaget Stora Enso.
SKOG * Skogsbolagen fortsätter att i stor skala avverka skog med stora naturvärden, trots att Naturskyddsföreningens inventerare ofta är steget före och rapporterar om hotade arter på planerade hyggen.