Tack kompis!

En lax hjälper en mussla, en bakterie hjälper en hel häst, och för en gran är en flugsvamp lika snäll som en kantarell. Naturens invånare behöver varandra, i allt från att ta sig ut i världen till att gömma sig för fiender. Många av dem som får hjälp gör en tjänst tillbaka, men inte alla…

40 år av örnkoll

2 300 ton griskött har spridits på åtskilliga platser i Sverige under 40 års tid. Ett giftfritt kött som gjort att havsörnen gått från att vara en utrotningshotad art till en räddad.

En ny bilhistoria

Vilken bil ska jag köpa om jag vill vara miljövän? Elbilen ligger bra till men i övrigt finns inte något entydigt svar. Sveriges Natur lyfter på huven till de olika bilar som kallas miljöbilar för att leta miljöpoäng.

Var femte bil måste bort

Nya snålare bilar och förnybara bränslen räcker inte för att vi ska klara de svenska klimatmålen på transportområdet. Biltrafiken måste också minska.

Slopa slamspridningen

KEMIKALIER * Fler och fler kemikalievärstingar sprids i miljön och riskerar att hamna i mat och vatten. De kommer från våra jordbruksmarker som gödslats med avloppsslam. Enbart innehållet av kadmium är skäl nog att snarast förbjuda slamspridningen, anser Naturskyddsföreningen.

Giftsanera för barnen

Barnens vardag är fylld med miljögifter. I många fall är riskerna välkända, ändå är det ofta tillåtet att sälja varor med farliga kemikalier. Nu måste tempot i arbetet öka, vi vill se kemikaliedetektiver på dagis och skolor.

Saknad pionjär

Staffan Westerlund avled den 22 mars, 70 år gammal. Han var pionjär på miljöjuridikens område i Sverige och blev så småningom Sveriges första professor i miljöjuridik vid Uppsala universitet.

Myrfest

En koltrasthona blir en fest för stack­myrorna. Naturfotografen Torbjörn Lilja hittade fågeln och med kameran såg han den försvinna djupare och djupare i myrstacken.

Två nya kretsar

Nu kan Naturskyddsföreningen pricka in två nya kretsar med vardera omkring 200 medlemmar på kartan.