Utgåva 4-2015
Naturen blev en tröst för Lars Lerin
Lars Lerin har aldrig varit rädd att visa sina svaga sidor, det såriga. Naturen blev en tröst och en tillflykt för honom redan som liten. Den starka känslan följer med i hans målningar och böcker.
Gruvdrift vid Vättern?
Grodmysteriet på skäret
Naturen är på allvar
PORTRÄTT * Lars Lerin har aldrig varit rädd att visa sina svaga sidor, det såriga. Naturen blev en tröst och en tillflykt för honom redan som liten. Den starka känslan följer med i hans målningar och böcker.
Rätt plats för en gruva?
Natura 2000, biosfärområde och Sveriges största dricksvattentäkt.Vättern är en naturpärla som de flesta svenskar känner till. Nu hotas den känsliga sjön bland annat av gruvdrift.
Skatteparadis och storskalig vattenkraft
GRANSKNING * Din klimatkompensation kan ha bidragit till att tvångsförflytta fattiga bönder och förstöra livet i biologiskt rika floder. Sveriges Naturs granskning visar att svensk klimatkompensation främst har finansierat utbyggnad av storskalig vattenkraft i Kina.
Stort språng för Afrika?
AKTUELLT * Majoriteten av afrikanerna saknar helt tillgång till el och bra kokmöjligheter. Men kanske rymmer världsdelens energikris också en möjlighet: att hoppa över fossilstadiet?
Det är vår stad också
Naturliga ekosystem i städerna är livsviktiga både för människorna som bor där och för hotade arter. Men ökat byggtryck och förtätning hotar många gröna lungor.
När träden faller
REDAKTIONEN * NÄR JAG HAR blundat i sommar har jag sett träd framför mig. Aspar, lönnar, alar och granar. Mest gran. Det sägs att människan Läs mer…