Annons

Minnen från en vägren

Krönika Väddklint och palsternacka. Vildmorot och cikoria. Färgkulla och kornvallmo. Vitmåra och blåeld.

Nationalparkerna är på väg att bli fler

Det är något visst med att vara i en nationalpark. Där står man i gräddan av vår finaste natur som ingen kan komma och mucka med. Nu blir nationalparkerna fler.

Äpplets genbank snart bankrutt

De vilda äppelträden som gav oss det moderna äpplet har växt på Centralasiens bergssluttningar i tusentals år. Skogarna är en viktig genetisk reservbank, men nu håller de på att förstöras. Forskare och lokalbefolkning jobbar i uppförsbacke för att rädda det som finns kvar.

Lavar – små hemliga kollektiv

I skolan lär vi oss att lavar är ett sambo­förhållande, en alg som har flyttat in i en svamp. Men i själva verket är laven ett brokigt kollektiv som ofta rymmer minst tre arter och hundratusentals individer.

Så talar du med barnen om hoten mot miljön

Plastskräp i delfinernas magar, smältande polarisar, översvämningar världen över. Budskapen är svåra att undkomma. Hur pratar man med barnen om miljöproblem?

Därför hör vi inte klimatlarmen

Larm om isbjörnar och framtida katastrofer ökar inte vår beredskap att ställa om. Psykologen Per Espen Stoknes anser till och med att det fungerar tvärtom. Förklaringen finns i våra försvarsmekanismer.

Emtenäs och Sundström i scenshow om natur

Eldsjälar och lokal natur står i  centrum när naturprofilen Martin Emtenäs och musikern Stefan Sundström turnerar över hela Sverige med scenshowen Vi som bor här.