Begrepp som förändrar världen

Essä ”Miljö” blev ett användbart begrepp för att världen behövde det, skriver Sverker Sörlin. På samma sätt kan det nya ordet ”antropocen” hjälpa oss att tänka. Ett officiellt erkännande av vårt klots sårbarhet och vår civilisations problematiska makt.

Hon valde ett liv bland lejonen

Att motivera  folk att leva med  lejon känns inte alltid självklart. Men biologen Ingela Jansson och hennes femton kollegor från de  lokala massaj­byarna jobbar hårt och framgångsrikt med just detta i norra Tanzania.

Barn möter naturen alltmer sällan

Larvens fötter mot handen, stjärnstrålarna i en snöflinga och doften av torra löv när man gräver ner sig i dem… naturen verkar ha en egen lyskraft kring barn. Men skog, fjäll, sjöar och ängar får allt mindre utrymme i svenska barns vardag.

Mats Karström jagar arternas berättelser

Eldsjäl Mats Karström är en rockstar i naturvårdssverige och har kämpat med luppen i handen sedan 80-talet. Det krävs en speciell slags envishet för att rädda samma skogar om och om igen.

Oljud under havsytan stör fiskarnas parning

Den som tror att världen under ytan är tyst tar miste – haven förorenas alltmer av ljud. Nu visar en avhandling att bullret kan göra det svårt för fiskar att para sig och för fiskäggen att kläckas.

Så fixar du egen sol-el hemma

Nu kan alla villaägare sätta upp solceller på eget tak, göra en miljöinsats och samtidigt tjäna pengar. I regeringens budget för 2018 ökar solinvesteringsstödet med 200 miljoner för att höjas ännu mer 2019.

På safari i 
lägenheten

Naturens ABC De flesta av oss har myriader av okända sambor. Skadedjuren är välkända, men många små kryp gör faktiskt inte någon skada alls. Silverfiskar dansar uråldriga parningsdanser på badrumsgolvet medan tvestjärtarna pysslar om sina ungar.

Trött på kött? Ta tempeh!

Spannmål och baljväxter som förädlats med smält mögel blir tempeh för den som är trött på kött.

Fågeln som ger sällskap i gammelskogen

Smartare fågel får man leta efter. Men man behöver sällan leta länge. För lavskrikan kommer gärna fram och hälsar. Den gillar människor, trots att vi gör livet surt för den med skogsbruk och klimatförändring.

Han skriver om livet i en tall

Efter hans böcker om sälg, asp och björk har nu turen kommit till tallen. Raggbocken är bara en av 366 skalbaggsarter som Bengt Ehnström kunnat konstatera är knutna till tall. I en ny bok skriver han om trädets rika liv.