Mossornas mästare
När mycket i naturen bleknar sväller de och lyser upp. Senhösten är en bra tid att bekanta sig med vitmossorna, som inte liknar några andra mossor och som formar sina egna sura imperier.
När mycket i naturen bleknar sväller de och lyser upp. Senhösten är en bra tid att bekanta sig med vitmossorna, som inte liknar några andra mossor och som formar sina egna sura imperier.
Klimatfrågan syns alltmer i populärkulturen och har även tagit sig in i spelens värld. Den som har tröttnat på klassikerna kan nu fylla helgerna med spel om extremväder, förnybara resurser och klimat-trivia.
Årets bästa julklapp är en som faktiskt används, allra helst en som gör det roligare i köket.
Didrik Vanhoenacker är van att svara på frågor om arter, evolution och märkliga företeelser i naturen. Det handlar om tusentals frågor per år och vid det här laget kallar han sig själv ”expert på att vara expert”.
Under 2025 ställer Britta Marakatt Labba ut på minst fyra platser i Sverige.
Det gamla skärgårdslandskapet har återuppstått i det nya naturreservatet Grötö Knöten. För Boel Lanne och Öckerökretsen är det en arbetsseger som tagit många år.
Kyla, is och slask kan slita hårt på våra saker. Men med rätt tänk och lite planering går det fint att cykla året runt, även med elcykel.
Det var många som lystrade till Sveriges Naturs uppmaning att fånga fascinationen för naturen på bild. Bäst skildrades den genom en klättrande skogsmård.
Det kallas nollbeslut: När Skogsstyrelsen inte hinner eller prioriterar att undersöka avverkningsanmälda skogar. Trots tips om höga naturvärden. I stället faller furorna. Men när Naturskyddsföreningen i Norrbotten överklagade stoppade mark- och miljödomstolen fem avverkningar som Skogsstyrelsen gett grönt ljus.
Naturens väsen behöver inte höra hemma i sagan utan kan spela roll i dagens miljödebatt. Två nya böcker gör folktron levande igen.